Yaşam

Duvar kağıdının üzeri nasıl boyanır? Duvar kağıdını sökmeden boyamak mümkün mü?

Duvar kağıdı bulunduğu ortamı hareketlendirmek, daha geniş ve ferah göstermek için yapılan bir dekorasyon çeşididir. Duvar kağıdı kullanan kişiler bilir ki, duvar kağıdını söktürüp o yüzeyi boyatmak yaptırmak kadar hatta daha da maliyetli bir işlemdir. Bu maliyeti göze almak istemeyen kişiler ise duvar kağıdının üzerini boyama fikrine sıcak bakar.

Ancak duvar kağıdının üzerini boyamak sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. gerekli önlemler alınmadığı takdirde duvar kağıdının altındaki tüm kusurlar boya ile daha ön plana çıkabilir ve hatta duvar kağıdı boya dahi tutmayabilir.



Uzmanlara göre eğer üzerini boyamak istediğiniz duvar kağıdı iyi bir durumdaysa ve herhangi bir yerinde kabarma, dökülme ya da hasar yoksa o duvar kağıdının üzerini boyamanızda bir sakınca yoktur. Eğer duvar kağıdının üzerini boyama nedeniniz fiziksel bir kusuru kapatmaktan kaynaklı ise boya bir işe yaramayacak kusur aynı şekilde sadece üzeri boyanmış olacaktır.

Duvar kağıdının üzerini boyamak her ne kadar etkili olsa da duvar kağıdını kaldırıp duvar yüzeyini boyamak kadar etkili değildir. Biraz çaba ile duvar kağıdını sökerek daha etkili ve temiz bir görüntü elde edebileceğinizi unutmayın.

DUVAR KAĞIDININ ÜZERİNİ BOYAMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER



Duvar kağıdının üzerini boyamak istiyorsanız bu işleme başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç husus bulunur, bunlar:

  • Duvar kağıdının türü: Duvar kağıdının türü, boyanın tutup tutmayacağını etkileyen önemli bir faktördür. Vinil duvar kağıtları, kağıt bazlı olanlara oranla boyamaya daha elverişlidir. Duvar kağıdının türü kadar dokusu da boyamayı etkileyeceği için bunu da göz önünde bulundurmanız gerekebilir.
  • Duvar kağıdı ile boyayı test edin: Duvar kağıdının üzerini boyamaya karar verdiğinizde öncelikle her ne olursa olsun boyanızı duvar kağıdının görünmeyen bir yüzeyinde test etmeniz gerekir.
    Boya duvar kağıdının üzerinde nasıl duracak, kuruduğunda dokusu nasıl olacak ve hatta ufak bir çizilme karşısında kalıp gibi dökülecek mi, tüm bunları test etmeniz gerekir.
  • Kaliteli boya kullanın: Ne boyuyorsanız boyayın kaliteli bir boya kullanmak her zaman önemlidir. Özellikle duvar kağıdı gibi riskli şeyleri boyarken boyanın kalitesi daha da önem kazanır. İyi bir boya kusurları gizlemede daha etkili olacağı için renk eşitsizliklerinin oluşmasını da önler.
  • Birden fazla kat boya atmak gerekebilir: Duvar kağıdının üzerini boyamak için birden fazla kat boya sürmek gerekebilir. Bu işlem ile hem duvar kağıdı üzerindeki desenler kapanır hem de renk farklılıkları oluşmaz.

DUVAR KAĞIDININ ÜZERİ NASIL BOYANIR?



Duvar kağıdının üzerini boyamak için işleme başlamadan önce hazırlık yapmak oldukça önemlidir. Bu hazırlık ile daha güzel ve tek ton bir duvar boyaması elde edebilirsiniz. Duvar kağıdının üzerini boyamak için yapacağınız hazırlık ise öncelikle duvar kağıdı üzerindeki hasarları onarmak olmalı. Duvar kağıdı üzerindeki hasarları onararak düz ve sağlıklı bir zemin elde edebilirsiniz.

Bir diğer adım ise duvar kağıdının temizlenmesidir. Temiz bir duvar kağıdının üzerini boyamak hem daha kolay olacak hem de boya kuruduktan sonra alttaki tüm lekeleri belli edebileceği için yapılması gereken bir işlemdir.

Duvar kağıdının üzerini boyama işlemine başlamadan önce son yapmanız gereken şey duvar kağıdının üzerine yağ bazlı bir astar uygulamalısınız. Astar boyanızın daha iyi tutmasına ve sorunsuz bir şekilde görünmesine yardımcı olacaktır.

Tüm bu hazırlıkları yaptıktan sonra duvar kağıdının üzerini boyamak için astarın kurumasını bekleyin. Astar kuruduktan sonra taşmaması gereken alanları bantlayın ve boyanızı güzelce karıştırın. Fırçaları ayarlayıp boyamaya başlayın.

Her şey hazırsa duvar kağıdının üzerini boyamaya başlayabilirsiniz. Dokuları ve desenlerin daha iyi kapanması için “W” desenini kullanarak boyama yapabilirsiniz. Tüm duvarın yüzeyini boyadıktan sonra küçük fırçalar yardımıyla kenarları da düzeltin ve kurumasını bekleyin.

Boya kuruduktan sonra aynı şekilde bir kat daha atın ve onunda kurumasını bekleyip tekrar kontrol edin ve gerekiyorsa bir kat daha boya uygulayın.

karayaziajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu