Haber

İzmir’de Depreme Karşı Yapıların Ön İncelemesine Başlandı

izmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki binaların darbelere karşı dayanıklılığını belirlemek için binanın ön etüdünü başlattı. İlk etapta 5 bin binayı inceleyecek olan gruplar, çalışmaların sonunda binaların depreme dayanıklılığı için ön değerlendirme raporu oluşturacak. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazilet Canbay, “Çok riskli binaları çok hızlı tespit etmek istiyoruz. Böylece depremde binalar hasar görse bile can kaybı olmayacak.”

izmir Büyükşehir Belediyesi, kenti sarsıntılara dayanıklı hale getirmek ve olası bir afeti en az kayıpla atlatmak için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) İzmir Şubesi ile ilk etapta başvuruda bulunan 5 bin binanın ön etüdünü başlattı. Bornova’dan başlatılan çalışmada mühendislere ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay tarafından eğitim verildi.

EN ÇOK BAŞVURU KARŞIYAKA’DAN

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Güzelleştirme Daire Başkanı Banu Dayangaç, ön inceleme çalışmalarının vatandaşlara ücretsiz olarak verildiğini hatırlatarak, “İnşaat envanter çalışmaları devam ederken yapının ön inceleme çalışmalarına başladık. Başvurular alıyoruz. İzmir’in neresinde olurlarsa olsunlar. En çok Karşıyaka’dan başvuru aldık” dedi.

ÖN DEĞERLEME RAPORU VERİLECEKTİR

Çalışmanın sadece bir ön araştırma olduğunu vurgulayan Dayangaç, “Riskli yapı tespiti yapılıyor mu diye sorular var. Bu çalışmalar 6306 sayılı kanun kapsamındaki riskli yapı tespiti çalışmaları değil. Binaların depreme karşı dayanıklı olup olmadığını tespit ederek mevcut durumunu inceler.Yapıların projelere uygunluğu.Sonrasında beton çekici,beton uygulaması ve x-ray uygulaması ile binanın dayanımını değerlendiririz.” Çalışmalar sonunda başvuru sahiplerine binalarının depreme dayanıklılığı ile ilgili ön değerlendirme raporu sunulması da amaçlanmaktadır.

YAPI KİMLİK BELGESİ DE VERİLECEK

Banu Dayangaç, yapı envanteri çalışmasıyla eş zamanlı olarak devam eden yapı kimlik belgesi sistemine de değinerek, “Başvuru yapan binalar için de yapı kimlik belgelerini ön inceleme çalışmalarımızla birlikte oluşturup, 2019’da vatandaşa vereceğiz. işin sonu.”

BİNALARIN RİSK DEĞERLENDİRMELERİ YAPILIYOR

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazilet Canbay da yapılacak iş için daire sahiplerinin başvurması gerektiğini söyledi. Bu çalışmalar sonucunda binanın deprem performansının acil müdahale ihtiyacı olup olmadığının belirleneceğini anlatan Prof. Daha sonra binanın içine girip kolon sayısı, kolon boyutları, bodrum katı gibi her şeyi inceliyoruz.Ardından bilgisayarda hızlı bir modelleme ve risk analizi yapıyoruz.Burada beton dayanımını da yapacağız. sağlam olmadığı şüphesi varsa kat maliklerinden izin alarak ileri çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

“BU ÇALIŞMA ÇOK ÖNEMLİ”

“Bu çalışma çok önemli. Türkiye’deki binaların yüzde 30’unun riskli olduğunu biliyoruz. Yine toplam 6 milyon binanın tehlikeli olduğu görülüyor. Bu binaların hepsini dönüştüremiyoruz. Bunu ortaya koyduğumuzda öncelikle bu riskli binalar üzerinde çalışacağız” diye konuştu. Gerekirse güçlendirin. Ne yapılacaksa önce bu binalarda yapılacak. Çünkü 6 milyon binayı bir anda dönüştüremezsiniz.”

“HAYAT KAYBI YOK”

İzmir’de riskli binaların olduğunu dile getiren Canbay, “Örneğin İzmir’de 900 bin civarında bina var. Rakamlar acayip büyük. Az sayıda ama çok tehlikeli binaları çok hızlı tespit etmek istiyoruz. Bir beyin sarsıntısında en azından bu çalışma sayesinde can kaybı olmayacak.Bu çalışmanın öncelikli amacı can kaybını sıfıra indirmek.Önce en tehlikelilerini tespit edersek kat malikleri izin verirse Binalarına bakmamızı isteseler bunu çok hızlı bir şekilde yapacağız. Vatandaş izin verirse ilk etapta İzmir’deki en riskli binaları belirleyeceğiz. Binalarımız elimizde olacak. Bundan sonra da önce onlardan başlayacağız” dedi.

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu