Haber

Özhaseki: Deprem evleri bitene kadar bölgede olacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem evleri bitene ve hayatta kalanların huzur içinde yaşamalarına kadar bölgede olacaklarını söyledi.

Bakan Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm Toplu Temel Atma Töreni’nde, “yüzyılın felaketi”nin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen acının hala taze olduğunu anlattı.

Bölgedeki 18 ilin depremden etkilendiğini hatırlatan Özhaseki, şöyle devam etti:

“Büyük bir yara. ‘Asrın felaketi’ deriz, emin değiliz, bin yıllık Anadolu medeniyetimizde çıktığımız yolculukta karşılaştığımız en büyük felaket buydu. Bundan daha büyük bir felaketle karşılaşmadık. Binanın yıkımına baktığımızda toplamda 680 bin evimiz yıkıldı. Ağır hasarlı veya orta hasarlı 170 binde iş yerimiz yıkılıyor. Kolay mı?

Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremin olduğu ilk andan itibaren bölgeye bakanları ve belediyeleri atadığını hatırlatarak, hayırseverlerin ellerinden gelen her türlü yardımı yaptıklarını hatırlattı.

“Uyuyamıyoruz”

Depremin yol açtığı yıkımın detaylarına değinen Özhaseki, şunları söyledi:

“Yaklaşık 1 milyon 905 bin kardeşimiz şu anda evinden uzakta. Çadır kentlerde çok az insan var ama bine yakın depremzede yurtlarımızda, sosyal tesislerimizde, 70 bin civarında da depremzede kalıyor. Konteyner şehirler 320 bin ailemize de yardım ediyoruz.Şüphesiz çadırkentlerde kalınca, misafir ettiğimiz yerlerde rahat uyuyamıyoruz.Bakanlık ve hükümet olarak bizim ilk işimiz buralarda sağlıklı evler yapmak. Bölgelere bir an önce ulaştırmak ve ardından depremzedelerimizi bu evlere nakletmek ve huzur içinde yaşamalarını sağlamak kolay değil, “Yüzbinlerden bahsediyoruz. 850 bin diyorum demesi ne kadar kolay değil mi? 850 bin Tam 5 şehri sıfırdan yeniden inşa etmek demek. Maddi olarak sorarsanız 100 milyar doları geçiyor.

“Doğayla kavga yok”

180 bin konut için ihale yaptıklarını anlatan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnşaatlar devam ediyor. Hatırlarsınız, fay hatlarının geçtiği bu bölgelerde yapı yasağı vardı. Bilim adamları ilk günlerin sıcağıyla geniş tutmuşlardı küçük bir tahmin. Binayı günümüzün merkezine yapmak. yasaklı şehir bir ara o şehrin ölüm fermanını imzalamak üzereydi bilim adamlarımız yine çalıştı aylardır çalışıyorlar sonunda şehrimizin merkezini yapılaşmaya açabiliriz dediler ama olan yerde değil fay sınırları ve fay kırılmaları.60 metre civarında bir boşluk olmalı.Çünkü fay kırıklarının üzerine çelik evler yapsanız bile böyle bir kuvvet alttan vurur.Yaptığınız konutu yerle bir eder.Doğa ile savaşmanın bir anlamı yok. .Doğayla savaşmanın anlamı yok.O gücün karşısında duramazsın.Yaşam anlaşılarak ve ona göre devam ediyor.Burada bir yanlışlık yok.Fay hatlarının olduğu yere 60 metre genişliğinde bir fay hattı çiziyoruz, fay hatları nerede. Boş bırakacağız. Bu inşaatları yaptığımız rezerv alanlardan buradaki vatandaşlarımızın hakkını vereceğiz.”

9 bin 76 konutun temeli atıldı

Tüm konutların rezerv alanlara yapılamayacağını anlatan Özhaseki, evlerini yaptırmak isteyen depremzedelere yardımcı olacakları kampanyanın detaylarından bahsetti.

Bundan sonra imar planları konusunda daha titiz olacaklarını vurgulayan Özhaseki, gerçek imar çalışmaları yapmayı birincil hedefleri haline getirdiklerini ifade etti.

Kahramanmaraş’ı yeniden inşa etmenin peşinde olduklarını ifade eden Özhaseki, şöyle konuştu:

“Biz bu evler bitene kadar buradayız ve siz gönül rahatlığıyla oturun. Siz bize dua edin, ‘Haklarımız helal olsun’ diyorsunuz. Biz siz diyene kadar buradayız Bilin ki biz bu işleri hakkıyla yapacağız inşallah.Biz üzerimize düşeni yapıyoruz.İnanıyorum ki iyi niyetle yola çıkanın, çabalayanın,mücadele edenlerin yardımcısı Cenâb-ı Hak’tır. 9 bin 76 konutun temellerini birlikte atıyoruz. Projeye başlıyoruz. Şehrimizin merkezinde, hepimizin hatırası olan Hükümet Caddesi’ndeki Azerbaycan Caddesi’ndeki konutların temelini atıyoruz.”

musabeyli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu